30 de maig del 2013

Shiva Music: Música per a sibarites

En un primer cop d’ull des de fora, sembla una petita botiga de música corrent, però quan hi entres, ja et sorprenen les parets i el sostre modelats i pintats en una clara referència a la música psicodèlica i als moviments hippies dels anys 60. El que es ven a dintre no és tampoc corrent: música no comercial, més difícil de trobar... i vinils. És un lloc per a melòmans, per als qui tenen un gust selecte, per als fetitxistes dels vinils i les edicions cuidades, dels que no es conformen amb l’mp3. Així que de corrent no en té res, i com diuen els propis clients de la botiga “és única a la ciutat”. Fa onze anys que Diego Vidal va obrir Shiva Music a Tarragona.


–Com vas començar?
 

–Un client de la tenda de música on treballava abans, que tenia la seva pròpia botiga a Londres, em va dir que me la venia sencera. Jo era jove i em vaig embravir: vaig anar cap allà amb un camió i vaig carregar 6000 discs de vinil. Ara, d’aquest lot, me’n queden 500.
 

–El Jimi Hendrix que hi ha pintat a la paret, el nom de la botiga i tota la decoració... Recorda a alguns moviments dels anys 60 i 70, oi?
 

–Quan vaig començar, estava molt capficat amb el blues i la psicodèlia. Però això representa un públic molt petit. Estic obert a molts estils i a la botiga hi pots trobar de tot: músiques del món, indie, grans clàssics com els Beatles... Moltes coses les he anat descobrint gràcies a la sinergia entre els clients i la botiga.

–Però la psicodèlia i aquests moviments dels 60 no han tingut gaire repercussió al nostre país, oi?
 

–Als anys 70 va haver-hi molt de moviment: festivals com el de Canet, el rock laietà... Crec que tota la música d’avui ve d’alguna manera d’allà, que sense allò la música d’avui no seria la mateixa.
 

–Algun estil que se’t resisteixi?

El hip-hop i el heavy metal. No domino aquest camp i no té sentit tenir-ne una secció a la botiga, perquè intento saber què és el que tinc, poder recomanar.


–Ser un entès del producte que vens i el tracte personal imagino que són una qualitat del Shiva Music.
 

–Hi ha clients venen a buscar una cosa en concret, però alguns venen a comprar “a cegues”. Hi ha clients que es deixen aconsellar, o que et demanen que els trobis alguna cosa del seu gust. El client pot escoltar el CD o vinil, o el pot canviar o tornar si no li agrada... Ha d’estar convençut del que compra.

–Has notat algun canvi de tendències en el transcurs dels anys?
 

–Puc dividir aquests anys en dues èpoques claríssimes. Durant els primers cinc anys de la tenda, els vinils no els volia ningú: els venien per dos duros, o els regalaven o els llençaven... Es van anar deixant de fer vinils i jo en vaig anar comprant... sobretot als EUA, on les edicions són més cuidades. Però a l’hora de comprar només quedaven els assidus dels vinils que no volien saber res de la “novetat” del CD.
 

–I ara?
 

–Llavors comença la segona època. Ara el vinil està en auge màxim. Penso que es compren més vinils que CDs. Fins i tot hi ha nois de 16 anys que em compren vinils. Crec que el CD està perdent valor i que el vinil és un objecte més luxós, més visual...

–Per això s’estan tornant a produir vinils. Les productores han vist que la gent els torna a voler.
 

–Estic molt content que el vinil hagi tornat, perquè es tornen a reeditar vinils molt rars que costaven molt d’aconseguir perquè en el seu moment es van fer poquíssimes còpies. La part negativa és que les discogràfiques, les distribuïdores i tota aquesta màfia s’estan aprofitant del retorn del vinil per posar preus abusius. Per als CDs, per altra banda, es potencien ara les edicions “de luxe”.

–No es pot parlar amb algú que es dedica a vendre música sense preguntar-li per la pirateria...
 

–Abans la pirateria m’emprenyava. Ara ja convisc amb ella. Crec que hi ha persones que la música descarregada ja els hi està bé i persones a qui els agrada molt la música i busquen coses diferents.
 

–Persones que no es descarreguen música d’internet?
 

–Jo em descarrego música d’internet! Penso que és una eina brutal, perquè pots escoltar la música abans de comprar-la. Pots descarregar-te unes cançons, posar-te-les al cotxe per veure què tal sonen, però si t’agrada, llavors compra’t el vinil o el CD, perquè tinc comprovat que la qualitat no té res a veure i no és el mateix. A més, això que diuen que els músics ara es fan més rics amb internet és mentida.

–Què vols dir?
 

–Amb això que “la música és gratuïta”... Els preus dels concerts han pujat radicalment, però és que a més, hi ha grups que no són “de concert”, grups d’estudi, que viuen dels CDs. Per exemple, els Manel, veure’ls en un concert és força avorrit, perquè no són un grup d’espectacle. Ells fan una música d’escoltar-la en privat. O jo què sé... la Filharmònica de Viena tocant un concert de Beethoven: no poden viure de concerts, són masses components, i no poden “anar de gira”, viuen sobretot del CD que fan.
 

–D’on et va sortir a tu la faceta de melòman?
 

–Jo vaig començar com tothom escoltant els 40 Principales amb 13 anyets... Però anava cada estiu a Galícia, a visitar uns tiets, que eren molt melòmans, i d’allí vaig mamar moltíssim. Hi anava i em passava els dies gravant cassets i cassets per poder-me’ls emportar. També d’un bar mític de Torredembarra, La Traviesa. I l’escola també va ser una font important; hi canviàvem molts discos. No podies escoltar música nova si no te la deixaven!
 

–Potser per això vas posar una botiga, per tenir tots els discos!
 

–Sóc una mica un músic frustrat, perquè sóc poc hàbil, i suposo que la vena musical em va sortir per aquí, venent música.
 

Per Ariadna de Vilallonga




Shiva Music
Cos Del Bou 13-15 43003 Tarragona, SPAIN
Telèfon: 977240819
Pàgina web: www.shivamusic.es
Mail: golosinasmusicales@gmail.com

21 de maig del 2013

Tarraco Viva... ‘entre bambalinas’


“Tots som voluntaris, tots”

El festival romà de Tarragona inaugura temporada amb totes les entrades venudes. Hem anat als assajos d’un dels espectacles amb més èxit, SEQVERE ME!, per conèixer tota la feina i les persones que hi ha darrera dels espectacles d’aquest festival. 
El cor de Tarraco Viva? Els voluntaris.

Per Ariadna de Vilallonga

Gent de totes les edats i tots els oficis. Alguns porten més de 10 anys participant en la producció de Tarraco Viva i d’altres espectacles de reconstrucció històrica. Alguns ho fan des que eren nens petits i ara ja són joves adults. I a la pregunta de com van entrar en això de Tarraco Viva, tots diuen el mateix: “M’hi van portar”. Un amic, un familiar, que ja ho feia, els va animar a participar-hi. 


Només en l’espectacle SEQVERE ME!, un dels 400 que ofereix Tarraco Viva, hi participen 67 actors i sis encarregats de producció. Thaleia és el grup de reconstrucció històrica que organitza aquest i d’altres espectacles de Tarraco Viva i que es fa servir del teatre per a reproduir la vida quotidiana de períodes de la història antiga.

Són els diversos grups de reconstrucció històrica i altres organitzacions qui creen cada projecte i el presenten al festival. La Mercedes Tubilla, presidenta de Thaleia, explica que des de que pensa el tema de l’obra –en el cas de SEQVERE ME!, la prostitució en el mon romà– fins que expliquen el projecte als actors i demés membres del grup poden passar entre 7 i 8 mesos de recerca exhaustiva d’informació i escriptura del guió. I després venen els mesos d’assaigs teatrals.


El més destacable de Tarraco Viva és que és un festival que es fa realitat cada any gràcies a la participació voluntària a tots els nivells: “Tots som voluntaris, tots –explica Mercedes Tubilla–. Jo porto 15 anys fent això. Sóc arqueòloga, i sempre dic que la meva feina de funcionària és el que em dóna un sou, però que la feina que faig a través de Thaleia és la meva passió”.
Thaleia s’encarrega de trobar un tema, fer-ne la recerca perquè tot sigui fidedigne, escriure el guió, crear l’attrezzo... A les obres, no hi ha materials moderns i tot està fet com a l’època romana, des de les perruques fins a les sabates. La Mercedes explica que compra les teles al nord d’Àfrica o a la Índia, on encara les teixeixen i tenyeixen a mà.


Als assajos de SEQVERE ME!, hi ha l’ambient distès i familiar de gent que es coneix des de fa temps. Alguns són actors amateurs o aficionats i tenen papers amb molt de text, mentre que altres posen cara de por i diuen que ells parlar “no, no”, que ells surten a fer de figurants. La Montse i la Gisela són dues noies que fan de prostitutes a SEQVERE ME!. La Montse porta set anys participant a Tarraco Viva. Enguany fa de prostituta de luxe: “He pujat de categoria respecte a l’any passat, que feia de prostituta de carrer, però he perdut roba!”, bromeja ella.
Per la Gisela és el primer any. Fa teatre en un altre lloc i el seu director la va convidar a
participar al SEQVERE ME!.


“De voluntaris n’hi ha de tot tipus, gent de pas, gent que es queda... Però es tracta d’una experiència molt gratificant –diu la Mercedes, presidenta del grup de reconstrucció història Thaleia–. Quan surts a escena i veus les cares del públic i et diuen que els hi ha agradat... dóna molta satisfacció”. En efecte, molts espectacles com el de SEQVERE ME! porten ja vàries edicions i tenen seguidors que els venen a veure cada any. Essent ja la quinzena edició de Tarraco Viva, es tracta d’un festival molt consolidat i estimat per la gent de Tarragona, tan pels que estan darrera o sobre l’escenari, com pels espectadors.



Fotos: Ariadna de Vilallonga i Thaleia





9 de maig del 2013

Festa del Feel Vermut: El vermut més gran del Món a Tarragona

El proper dissabte, 11 de maig, a les 12h a la Plaça de la Font se celebrarà la Gran Festa del Feel Vermut de TarragonaUn got gegant de 2 metres d’alçada decorat amb els elements típics del vermut ocuparà la plaça de la Font amb 300 litres de Vermut Yzaguirre Vermell.


Amb aquesta festa es pretén donar valor i promocionar el fet social i costum tarragoní de fer el vermut. Amb aquest motiu convoquen amb el suport dels seus patrocinadors, el VERMUT MÉS GRAN DEL MÓN. Acte obert a tothom, gratuït i en el qual s’instal·larà un got gegant decorat amb els elements típics del vermut.

En concret es repartiran:

• 300 litres de Vermut Yzaguirre vermell
• 4.000 degustacions de vermut
• 2.000 bosses de patates xips Frit Ravich

També hi haurà un Dj que punxarà música festiva i es comptarà amb el suport del restaurant tarragoní SIRCO, Esbarjo Gastronòmic, que en un petit estand farà gelat de vermut, elaborat amb nitrogen líquid. Al llarg de la jornada es repartirà marxandatge dels patrocinadors. En total, són 19 bars i restaurants de la ciutat que recolzen la iniciativa.  


“es tracta d’una festa pensada per promocionar i donar a conèixer una tradició tan tarragonina com és anar a fer el vermut i que s’ha anat instaurant a diferents punts de la ciutat”. Patricia Anton, consellera de Comerç i Turisme

El Feel Vermut es va iniciar al juny de 2012. Enguany es vol donar més protagonisme als bars i, per aquest motiu, els locals adherits a la campanya faran un Feel Vermut musical (electrònic o amb música en directe). També hi haurà 2 grans macrofestes, accions de promoció a les xarxes socials i al web. En total s’han programat 18 festes, 4 ja s’han fet. Les properes seran al Txantxangorri de la Plaça de la Font i a La Picateca de l’Avinguda Catalunya.

Foto: Mauri Fernandez / Premsa Ajuntament de TGN

Més informació: http://www.feelvermut.com/