9 d’abril del 2013

Reempresa. L'alternativa d'emprendre continuant un negoci viable econòmicament


Els que estan a l'atur i es plantegen tirar endavant pel seu compte, s'enfronten al repte de començar des de zero i a més a més d'això, una sèrie de requisits per posar-lo en marxa: Pla de negoci, règim d'autònoms o societats, impostos, concessió de la llicència de l'ajuntament, lloguer de local, autorització o permís d'obra, compra de mercaderia, etc. 
És el lògic i normal, i tot això comporta un temps d'aprenentatge i una inversió d'acord al tipus de negoci que es vulguin muntar.
Però també hi ha l'alternativa de començar a treballar en un negoci en funcionament i amb cert rodatge que per diferents motius seus propietaris cedeixen. Entrevistem a Natàlia Guinjoan Juncosa, consultora responsable de Reempresa a Tarragona que ens explica una mica el funcionament d'aquest nou model.


–Què és la Reempresa?

–La Reempresa és un nou model d’emprenedoria que fomenta la continuïtat d’empreses que són viables econòmicament i cerquen un relleu en la seva propietat i direcció.
La persona que reemprèn agafa el testimoni en la gestió d’una empresa ja existent, comprant-la en la seva totalitat per continuar-ne l’activitat. Aquesta persona aporta a l’empresa una renovadora línia d’actuació i l’anterior persona propietària aconsegueix rendibilitzar el negoci que vol deixar de gestionar, venent-lo i ajudant a fer viable el seu futur.

En resum, Reempresa pretén estructurar el mercat de transmissió d’empreses amb l’objectiu d’evitar el tancament de negocis viables per motius no econòmics. En l’estructura Reempresa, es mantenen tots els actius de l’empresa i aquesta continua en funcionament, salvaguardant els llocs de treball, les instal·lacions, els clients i proveïdors, i donant valor a tota la història, especialment a l’esforç desenvolupat en la creació i creixement de l’empresa.


–Qui es pot beneficiar de tot aquest programa?

–Les persones que es poden beneficiar del programa de la Reempresa són cedents d’empreses i reemprenedors.

Anomenem cedents als propietaris que tenen voluntat de cedir el seu negoci, ja sigui per motius de jubilació, canvi de residència, cansament de l’activitat, malaltia,..

Anomenem reemprenedors a aquells perfils emprenedors que prefereixen adquirir un negoci en funcionament i així estalviar-se la fase de creació i creixement de l’empresa.

Tant a cedents com a reemprenedors se’ls ofereix un servei d’assessorament per tal que puguin preparar el seu pla de cessió o el seu pla de reempresa.

–Quins avantatges té l’usuari en accedir al programa?

A l’usuari cedent que accedeix al programa se li poden oferir els següents serveis:

    Elaboració de l’oferta de cessió
 
    Determinació del valor del negoci 
    Preparatius per a la venda de l’empresa 
    Estudi de l’empresa 
    Recerca de compradors potencials 
    Assessorament en la negociació amb l’entorn afectat
    Assessorament en la redacció de la documentació oficial entre cedent i reemprenedor.

A l’usuari reemprenedor que accedeix al programa se li poden oferir els següents serveis:


    Estudi del pla de cessió 
    Assessorament en la recerca de finançament 
    Definició del projecte de reemprenedorisme
    Transferència del know-how de cedent a reemprenedor 
    Assessorament en la redacció de documentació oficial entre cedent i reemprenedor.

–Descrigui’ns pas a pas tot el procés que es duu a terme a partir que un reemprenedor mostra interés en la compra d’un negoci o empresa.

–Previ a aquest procés, s’ha fet una presa de contacte al reemprenedor, on ens ha indicat el sector i activitat que li interessaria reemprendre i també una presa de contacte al cedent del negoci, on ens ha informat dels motius de cessió, de l’avaluació de l’empresa, la trajectòria que ha seguit, el preu orientatiu de venda, així com també es comença a treballar el pla de cessió.

El procés de reempresa s’inicia quan un reemprenedor mostra interés cap a una empresa anunciada a la web www.reempresa.org o quan un consultor detecta possibilitats d’acord entre una part i una altra.

El procés comença amb la presentació de les parts. En aquesta sessió es presenta el reemprenedor i seguidament ho fa el cedent, on sol parlar de la història i trajectòria de l’empresa, la tipologia de clients i proveïdors, els recursos humans que disposa l’empresa, les motivacions de la venda, les perspectives i potencial de l’empresa i probablement, del preu de cessió, tot i que és recomanable que el preu es tracti en el futur, quan el reemprenedor tingui la informació suficient per poder tenir una opinió.

Després d’aquesta sessió s’estableix un període de reflexió per tal que el reemprenedor pugui valorar si continua estant interessat en la compra de l’empresa.

Si continua havent interès per la seva part, es convoca una altra sessió entre les dues parts per tal de signar el document acord de confidencialitat que, recull el compromís de la part reemprenedora a fer un ús confidencial de la informació proporcionada per l’empresa. Un cop signat aquest acord el reemprenedor rep la informació comptable, fiscal i legal necessària per tal de començar a a fer els càlculs per analitzar la viabilitat del projecte.

Si el procés de negociació continua endavant, el següent pas és la signatura de la carta d’intencions. Aquesta és un precontracte no vinculant on les parts expressen els acords i condicions del citat acord. Aquesta carta expressa les intencions del reemprenedor respecte del projecte.

Si  finalment s’acaba arribant a un acord es realitza el contracte de cessió de l’empresa que podrà donar-se a través d’un contracte d’arres, d’un contracte de compravenda d’elements, d’un contracte de compravenda de negoci o d’un contracte de compravenda de participacions.

–Després de la signatura del contracte de cessió del negoci, quin seguiment i suport s’ofereix al reemprenedor?

–La Reempresa contempla que després de la signatura del contracte de cessió, el cedent pugui acompanyar al reemprenedor durant un període determinat per tal que li pugui transmetre tot el seu know-how.


Per a qualsevol consulta: www.reempresa.org o personalment, demanant cita prèvia a la delegació de Reempresa Tarragona: August 26 2-2, 43003 97.724 41 58 info@reempresa.org

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada