21 de maig del 2013

Tarraco Viva... ‘entre bambalinas’


“Tots som voluntaris, tots”

El festival romà de Tarragona inaugura temporada amb totes les entrades venudes. Hem anat als assajos d’un dels espectacles amb més èxit, SEQVERE ME!, per conèixer tota la feina i les persones que hi ha darrera dels espectacles d’aquest festival. 
El cor de Tarraco Viva? Els voluntaris.

Per Ariadna de Vilallonga

Gent de totes les edats i tots els oficis. Alguns porten més de 10 anys participant en la producció de Tarraco Viva i d’altres espectacles de reconstrucció històrica. Alguns ho fan des que eren nens petits i ara ja són joves adults. I a la pregunta de com van entrar en això de Tarraco Viva, tots diuen el mateix: “M’hi van portar”. Un amic, un familiar, que ja ho feia, els va animar a participar-hi. 


Només en l’espectacle SEQVERE ME!, un dels 400 que ofereix Tarraco Viva, hi participen 67 actors i sis encarregats de producció. Thaleia és el grup de reconstrucció històrica que organitza aquest i d’altres espectacles de Tarraco Viva i que es fa servir del teatre per a reproduir la vida quotidiana de períodes de la història antiga.

Són els diversos grups de reconstrucció històrica i altres organitzacions qui creen cada projecte i el presenten al festival. La Mercedes Tubilla, presidenta de Thaleia, explica que des de que pensa el tema de l’obra –en el cas de SEQVERE ME!, la prostitució en el mon romà– fins que expliquen el projecte als actors i demés membres del grup poden passar entre 7 i 8 mesos de recerca exhaustiva d’informació i escriptura del guió. I després venen els mesos d’assaigs teatrals.


El més destacable de Tarraco Viva és que és un festival que es fa realitat cada any gràcies a la participació voluntària a tots els nivells: “Tots som voluntaris, tots –explica Mercedes Tubilla–. Jo porto 15 anys fent això. Sóc arqueòloga, i sempre dic que la meva feina de funcionària és el que em dóna un sou, però que la feina que faig a través de Thaleia és la meva passió”.
Thaleia s’encarrega de trobar un tema, fer-ne la recerca perquè tot sigui fidedigne, escriure el guió, crear l’attrezzo... A les obres, no hi ha materials moderns i tot està fet com a l’època romana, des de les perruques fins a les sabates. La Mercedes explica que compra les teles al nord d’Àfrica o a la Índia, on encara les teixeixen i tenyeixen a mà.


Als assajos de SEQVERE ME!, hi ha l’ambient distès i familiar de gent que es coneix des de fa temps. Alguns són actors amateurs o aficionats i tenen papers amb molt de text, mentre que altres posen cara de por i diuen que ells parlar “no, no”, que ells surten a fer de figurants. La Montse i la Gisela són dues noies que fan de prostitutes a SEQVERE ME!. La Montse porta set anys participant a Tarraco Viva. Enguany fa de prostituta de luxe: “He pujat de categoria respecte a l’any passat, que feia de prostituta de carrer, però he perdut roba!”, bromeja ella.
Per la Gisela és el primer any. Fa teatre en un altre lloc i el seu director la va convidar a
participar al SEQVERE ME!.


“De voluntaris n’hi ha de tot tipus, gent de pas, gent que es queda... Però es tracta d’una experiència molt gratificant –diu la Mercedes, presidenta del grup de reconstrucció història Thaleia–. Quan surts a escena i veus les cares del públic i et diuen que els hi ha agradat... dóna molta satisfacció”. En efecte, molts espectacles com el de SEQVERE ME! porten ja vàries edicions i tenen seguidors que els venen a veure cada any. Essent ja la quinzena edició de Tarraco Viva, es tracta d’un festival molt consolidat i estimat per la gent de Tarragona, tan pels que estan darrera o sobre l’escenari, com pels espectadors.



Fotos: Ariadna de Vilallonga i Thaleia





Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada