28 d’agost del 2013

Succés Vinícola: l’empenta de dos joves vinicultors


L'Albert Canela i la Mariona Vendrell es van conèixer al Priorat, a l’Escola d’Enologia de Falset, i de la unió d’aquests dos joves de 22 anys ha nascut el celler Succés Vinícola, sota el nom del qual han produït dos vins negres que han tingut molt bona rebuda: el Mentider i el Cuca de Llum. Fa dos mesos que són al mercat, però ja han guanyat diversos premis i mencions i ja es poden trobar a les cartes de bons restaurants com l’Àbac de Barcelona.

El projecte d’aquests dos vinicultors va veure la llum gràcies al Viver de Celleristes de la Conca de Barberà, un viver d’empreses especialitzat en la creació de nous cellers i que ofereix les instal·lacions necessàries per a la producció del vi a canvi d’un lloguer. “Fa just dos anys que hi vam entrar i vam crear Succés Vinícola –explica la Mariona Vendrell–. Li hem dit així perquè succés vol dir esdeveniment, i per a nosaltres els vins representen moments que vivim”.

Trepats especials: El Mentider i La Cuca de Llum

De la primera verema que van fer en va sortir El Mentider, un vi fet cent per cent de trepat força especial. “Tothom fa trepats rosats o molt frescs, fets amb 20 dies de maceració com a màxim, i nosaltres volíem allunyar-nos del que sempre es fa”, explica la parella. Així que van fer un trepat negre, amb el raïm de ceps centenaris i 9 mesos de criança en botes, perquè agafés cos, amb un color més fosc, i un gust intens. “Al Mentider, li vam dir així precisament perquè no sembla un trepat”, diu la Mariona. Aquest vi ja ha guanyat, entre altres, el primer premi al Millor Vi Negre Trepat de la DO Conca de Barberà.



La Cuca de Llum va sortir de la segona verema. És un vi jove trepat, més suau que el Mentider, provinent de vinyes de 30 anys, i madurat 35 dies. El seu nom també té un perquè: “Teníem horaris difícils així que moltes vegades anàvem de nit a buscar les mostres a les vinyes. Un dia ens hi vam trobar una cuca de llum, que com el trepat, costen de veure”. Aquest vi ha tingut molt bona acollida. Ha guanyat el segon premi a Millor Vi Negre Jove de la DO Conca de Barberà.

Entre El Mentider i La Cuca de Llum han produït unes 10.000 ampolles, fetes amb molta cura. El raïm ve de vinyes curosament seleccionades i controlades personalment durant el procés de maduració, i tota la verema l’han feta ells de forma manual. “Si fas un petit volum i saps on hi ha bones finques, parteixes d’una bona base. La qualitat del Mentider no ve tant del celler, sinó de la vinya”. També han decidit sortir amb preus ajustats: “el Mentider costa 15€, però els ceps tenen 100 anys. Busca un altre vi de vinyes centenàries que costi 15€”.

La imatge de l’ampolla avui en dia també és molt important, i aquests dos trepats venen presentats per etiquetes atractives i originals, fetes per la també jove dissenyadora i fotògrafa Alejandra Boada. “Com que no podem competir amb la quantitat de litres i acabem de començar, ens vam treballar molt la imatge”.

Bon començament per a un projecte a llarg termini

A banda dels premis i mencions que han rebut en només dos mesos al mercat, Succés Vinícola amb el seu Cuca de Llum va ser l’estrella de la Disco Wine Rave, un dels actes de Reus Viu el Vi que busca reunir un públic consumidor jove amb productors de vi joves. “Ens han reconegut la feina –diu la Mariona– i això que ja és una il·lusió molt gran poder fer una cosa que t’agrada”. I això que ni l’Albert ni la Mariona tenen precedents familiars en el món de la producció de vi i a la Mariona ni tan sols li agradava aquesta beguda quan va començar Enologia!

Els preguntem què pensen del consum de vi al nostre país: “La gent no beu massa vi, tot i que ara més que abans –diu l’Albert–. Som molt productors, però poc consumidors. A Alemanya, Suïssa o els EEUU consumeixen vins d’aquí més que nosaltres. Però ara la gent comença a buscar vins catalans”. La Mariona afegeix: “Actualment als restaurants hi ha més referències catalanes, però són de DOs amb grans noms i una història ja feta. Estem intentant entre tots potenciar la DO Conca de Barberà, que està creixent en qualitat”.

Ara juguen amb els petits volums, però la intenció d’aquesta parella és créixer “seguint la mateixa línia”, diu la Mariona, que puntualitza: “Hi ha empreses al Priorat que tenen molt de volum i segueixen cuidant-ho tot molt”. Dintre de poc llançaran un nou vi (que encara no té nom) amb força criança “de les millors vinyes del meu pare, que és pagès”, diu l’Albert, que segueix: “No sortirà sota el nom de Succés Vinícola perquè no és 100% trepat, però era el nostre capritx, perquè tenim unes vinyes molt bones i volíem treure’n el màxim profit”.

Els vins de Succés Vinícola es poden trobar a molts llocs de Barcelona, on el trepat està agafant força, i a Tarragona es poden trobar en punts de venta com El Rebost de Valls, el Tot Vi de Reus i El Celler de l’Avi de Calafell. O les podeu encarregar per internet. Salut!

Per Ariadna de Vilallonga

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada