28 de gener del 2013

Entrevista amb Joan Blázquez (part I)

El Blázquez de Tarragona



Aquí a Tarragona tothom sap qui és ‘El Blázquez’. Així mateix, l’anomena la gent. 
Tarragona és un poble disfressat de ciutat i la forma d’anomenar-lo així té molt de poble. 


El del carrer tal, l’escriptor, el Pep i... El Blázquez. 

Artista, joier i artesà amb un estil molt personal i inconfusible, queden molt pocs com ell, tan fidels a un estil propi. 


També li diuen el ‘Dalí de Tarragona’. No estic molt d'acord amb aquesta denominació. És ‘El Blázquez de Tarragona’ i punt. Té la seva història, el seu lloc i la seva empremta. 
Les seves joies no tenen un temps definit, tampoc persegueixen modes, estan per davant o darrera d'elles.

L'entrevista que ens ha concedit la publicarem en diferents capítols. De fet es va fer també així, perquè la primera part es va realitzar dies abans de la festa major i vam parlar unes dues hores, un mes més tard li vam fer la producció de fotos i el millor de fer-ho així va ser he pogut ser testimoni de la progressió d'alguns encàrrecs i dissenys que estava realitzant en aquest moment, com El Sagrario, per a l'Església de Sant Joan de Tarragona, i el disseny del nou bolígraf de la col·lecció Commandeur que ja ha presentat. 
 

La cita va ser en la mateixa botiga, en el número 22 del carrer Major, molt a prop de la Catedral que a propòsit, és molt Blázquez. La vida d’en Joan i la Catedral van de la mà. 
La seva vida està molt lligada a ella com podran veure en molts detalls de les joies que fa, la Catedral de Tarragona està omnipresent en tota la seva obra.

La botiga té un aire modernista. Tot el front ho va dissenyar ell. A l’entrar al local és com si el temps s'hagués detingut per un moment, com si allí existís realment una màquina del temps. 

Les seves joies en vitrines de cristall i fusta il·luminades, paper color verd a les parets i els llums amb cert aire Art nouveau. De rematada en un racó, el bust de Blázquez amb ulleres, que ens mira.

Espero  a que em cridin i abans, observo la seva foto, amb aquest aire enigmàtic, amb el seu bastó el cabell blanc que retalla el fons negre, sembla un mag. M'intimida. Vaig amb cert ‘cagazo’ a l'entrevista.

Però quan veig a la persona que m'obre la porta del seu estudi damunt del local, la intimidació  s'esvaeix de seguida. De gran tracte i bones maneres, prim, quin, amb una esquena súper recta que em sorprèn perquè generalment la gent que treballa asseguda fent aquest tipus i treballs caminen tots encorbats.


Li agrada conversar i de seguida parlem dels treballs que estaven repartits per les seves taules. No sé si són els anys, però té una paciència de Buda increïble. Vaig ser testimoni de com el “piquem” en la producció de fotos.







Crear en temps regirats

Quan em va rebre, tenia la TV encesa i en aquest moment, s'estava fent la volta ciclista. Blázquez s'havia adonat que aquest dia descansaven i en el seu lloc estaven passant la novel·la “Estimar en temps regirats”.


Jo no la segueixo, però quan la donaven en la 1, l'escoltava com un programa de ràdio ja que el programa el feien després de les notícies. I com em deixava la TV encesa, escoltava la música i la veu xiuxiuejant dels actors que em relaxen per treballar. Aquí tots parlen baixet. En l'època de Franco es parlava baixet? 

–Li agrada la novel·la? La dels murmuris?

–Em dóna una mica de mal rotllo aquesta novel·la perquè parla d'una època que jo l'he viscut i hi ha moments que m’indigna perquè això era així, quan veus l'època del Franquisme… que poder tenia aquesta gent. No eres ningú allí entre ells. Feien el que volien amb la gent. Com passa en totes les dictadures.

–Va començar de molt petit a treballar...

La joieria la vaig conèixer casualment. Per no voler estudiar. No m'agradava estudiar i des de molt petitó sempre he fet coses, feia talles de fusta i les venia, feia llànties de fang, d’aquestes de tipus romà per buscar-me la vida. 


Feia d'escolanet per guanyar-me un dinerito perquè a casa meva no hi havia diners ni per comprar una joguina. Llavors me'ls inventava jo, a part de que gaudia fent-los.
 
Fins al punt que avui en dia em dóna la sensació que segueixo sent com si fos aquell nen que feia coses i gaudia, ara em passa el mateix amb l'ofici.

–Ja tenia aquest do per fer coses però, qui li va ensenyar?

–Jo veia a uns tallistes que per arribar al turisme, el primer turisme que venia aquí, venien cusis imitació al romànic i les feien al carrer davant  de cada botiga, amb una taula i les seves eines, treballaven perquè el turista rl veiés allí tallant i això la veritat, era un ganxo que cridava molt l'atenció.

Jo passava hores dempeus mirant com tallaven. Allò que  que aprens del que fan o que vols endevinar el que faran, dius: ara agafarà aquella eina, ara això, això ho llevarà amb la mà, i bo... total que jo flipava, em preguntava com és possible que hi hagi gent que pugui fer això tan bonic.

I bé, ja m'anava a casa, agafava un tabloncito de fusta i per a Reis al meu pare li vaig demanar que em comprés un joc de gúbies per tallar. Debia tenir 11 o 12 anys.
 

M'ho va comprar i a partir d'aquí vaig començar a fer-ho. A tal punt que vaig vendre unes talles que vaig fer i em van donar 800 pessetes que és el que em va costar una bicicleta. Amb el preu d'una talla em vaig comprar una bicicleta que tenia canvi de plat, canvi de pinyó que en aquella època era una bona bicicleta.
 

Total, que també feia llànties de fang que em compraven els comerciants per vendre-les ells. Antiquaris, alguna casa d'objectes de regal de cara al turista. Igual et venien una ballarina com un torero, saps? Allò típic que els turistes compraven. En aquelles hores tot eren toreros, ballarines, banderilles. 

Llavors vaig voler deixar d'estudiar i els meus pares em van parlar casualment que hi havia un taller de joieria que necessitava un aprenent. Jo mai havia pensat a ser joier. Ni sabia en què consistia a ser joier.
 

–Però què pensava que havia de ser artista, que havia de ser un pintor, escultor?

–No, això ho vaig pensar com un somni inassolible. Com una cosa que no ocorriria mai. Que bonic seria! Ser artista i viure de l'art, perquè veia les escultures i les pintures de la Catedral i passava hores mirant els plecs de les figures. Era com anar una mica més enllà de la realitat. 


Tenir el Do de fer això era gairebé un impossible. Ho veia alguna cosa miraculós gairebé.
 
Llavors quan vaig començar a fer les primeres talles i veia que anava sortint, vaig pensar, perquè no? Vaig pensar que tindria un ofici com el meu germà gran, d'electricista, lampista. Alguna cosa així i gràcies.

–I els seus pares què deien?

–No em posaven cap inconvenient. Al contrari, em van comprar aquelles eines. Record que el meu pare li ensenyava als seus amics les meves coses i deia: –mira, això ho ha fet el meu fill. I clar jo estava allí i veien a una criatura. I deien: –ell? L’ has ajudattu! i els deia: –No, l’ha fet ell sol! I els altres es quedaven com que no s’ho acabaven de creure.
 

I llavors jo començava gairebé a creure'm que podia servir per fer això.
Quan va sortir aquesta plaça d'aprenent per a un taller de joieria vaig dir, ja que haig de fer alguna cosa vaig a provar-ho i va ser entrar al taller i mirar el que estaven fent ja que sempre vaig ser molt curiós amb qualsevol ofici, i de sobte vaig acabar de descobrir l'ofici de la meva vida perquè el que es pot arribar a fer amb això és una cosa increïble.

–Eren tots nens aprenents com vostè, tutelats per un mestre?

–Hi havia el Cap de Taller, que para mi era gran, clar jo era nen i ell tindria 40 anys i després uns altres de 18 anys, 20 anys. Més grans que jo. Ho vaig veure de seguida. Jo amb això puc fer el que vulgui.
És clar que en aquest ofici calia tenir mans per fer-ho i amb la trajectòria que portava ja de criatura de fer cosetes això ja se'm donava bé. 


Però després has d'inventar, has de crear. No només per crear disseny sinó fins i tot tècnicament. Has de ser un micro enginyer.
 
Perquè hi ha coses que no les fas perquè no està l'eina per fer-ho i has d'inventar l'eina.

En aquest taller l'aprenent havia de fer els encàrrecs, escombrar, fer cosetes, la qual cosa em deixaven fer. Total que amb 15 anys em vaig muntar el meu propi taller a casa i vaig dir: ara faré el que em dóni la gana.

–I va deixar el taller

–I vaig anar a buscar treball a les joieries per pagar-me les eines que havia comprat i de seguida em van donar treball, al principi coses fàcils,  fins que al final em donaven a mi el més difícil per fer.









–I com va anar creant el seu estil? Ha tingut cap mestre o referent?

–Amb haver vist com es fa alguna cosa en el gairebé any que vaig estar d'aprenent ja em va donar temps per veure tot. Llavors ja sabia tot el que s'havia de fer. 


Fins i tot jo tinc una teoria que encara la mantinc: Una persona que no sigui capaç de fer alguna cosa només mirant, és que no serà capaç de realitzar cap tipus d'ofici. Després ve la pràctica.
 Però mirant s'aprèn.

Quan vaig muntar el meu taller, la taula d'orfebreria la vaig dissenyar jo, a la serradora que els vaig demanar els corts els vaig portar els plànols de la taula. Jo era un nen i em veien com a tal. 


I mai vaig treballar de fuster. He vist treballar a un fuster o havia vist un moble i ja sabia com s'havia de fer.
A la joieria has de saber llimar, donar-li un gest especial a la llima, saber serrar molt bé, saber soldar. Cal aprendre a soldar coses petitones i repartir el foc d'una manera especial si són peces de diferent grossor.
 

De petit havia ajudat al meu germà que era lampista i el feia soldadures en plom que no era fàcil.
 També vaig ser a una escola de mestratge on s'aprenen oficis i vaig aconseguir fer el que jo volia. Jo estava en una fase preparatòria i s'ensenyava en aquesta època una miqueta de cada ofici: electricitat, fusteria, fer plànols i totes aquestes coses jo ja sabia fer-les perquè les havia après del meu germà.
 
I llavors jo agafava una fusta i els preguntava: puc fer un Crist? I em deixaven fer el Crist!

–Ja li veien alguna cosa diferent a vostè.

–El que no podia aguantar jo és aquesta norma tan insulsa.

–Era una època dictatorial no? Com feia per ser lliure amb tot això?

–Ja em deien ‘l'inventor’. Jo anava al col·legi amb joguines. Per exemple, veia una pel·lícula de romans on hi havia catapultes i jo me les feia i les portava al col·legi. Els professors veien això.
 

El primer patinet de dues rodes m'ho vaig fer jo amb rodes d'un coixinet.

–Com era Tarragona en aquesta època? Plena de cures?

–Cures, militars, ferroviaris i portuaris i en aquesta zona veies algun Pagés. Recorda que al carrerCavallers venien amb el carro que guardaven allà.

–I la vida era millor?

–La vida era diferent. Saps què passa? Les persones ens fem a tot. A mi m'agrada viatjar i anar a algun lloc on parlen el meu idioma en català o castellà. Per desgràcia no parlo altres idiomes. 
A mi m'agrada enrotllar-me amb la gent i que m'expliquin la seva vida i tot això.




 

Jo a un lloc que he anat molt és a Cuba i em recorda molt la meva infància. La forma com viuen allí. I t'adones que per ser feliços no fa falta molta de les coses que tenim. 

Jo de nen saps amb quina joguina vaig ser feliç? Un gran somier antic que van deixar a casa meva i estava al pati de l'escala.
 

Ho vaig agafar un dia a la tarda amb el meu germà i vam portar a les escales de la Catedral. Vivíem al costat de la Catedral. I posàvem el somier com un catamarà, ens pujàvem varis i ens llançàvem per les escales amb el somier! Aquesta era la millor joguina del món. I no vegis la cua de nens que es feia. Jo com era l'amo del catamarà, hi pujava sempre.
 

Una de les coses que vaig veure a Cuba una vegada en una carretera em vaig detenir a veure un camió amb molta gent darrere i dempeus. Em donava la sensació com els reportatges que un veia en televisió quan la gent fugia en camions de la guerra.
 

I jo pensava, potser aniran al camp a treballar. Però no, en un parador vaig observar que la gent baixava d'aquesta caixa del camió per menjar-se els seus entrepans i reien. Però si ho estan passant la mar de bé. I després em vaig assabentar que la gent viatja a la illa per veure a les seves famílies i si han tingut la sort de trobar un camió, hipugen i encantats. Fins i tot amb pluja.
 

Aquí paguem diners per fer barranquisme i donar-nos trompades. La vida que és millor o pitjor? 
El que no es pot suportar és la dictadura. Tenir por a un policia.

–Parlava català a pesar que estava prohibit?

–Aquí estava prohibit parlar en català. Sí, però et podien cridar l'atenció. En un lloc oficial ni pensar-ho.
 

Es parlava a les cases. Permetien parlar català en la intimitat familiar. Com un favor que et feien. Però a la més mínima et deien: Escolti, parli'm en cristià...
Tot i que per aquí diuen Catalunya s'ha gastat tants milions per això de la llengua. Però tu saps que aquesta llengua és d'aquí i ha estat perseguida. És com no ho entens. 
És una llengua que és més antiga que el castellà. Té més història. Catalunya té 2.000 anys d'història.

Una cosa que ha estat prohibit. Podien parlar amb la policia si parlaves en català.
 

///////////¿T'ha agradat? Aquesta setmana seguirem amb l'entrevista en un altre capítol


Per Gabriel Podestá Conte
Fotos: Daniela Lapucci / Fernando de Noguera Arnal i Gabriel Podestá Conte

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada